9. Allah Forbids; Perjuangan MESTI diteruskan

Hello there and peace be upon you 🙂

السلام عليكم 🙂

Entri kali ini, nak sembang benda serius sikit boleh?

Jangan risau, entri ini tidak ditujukan pada sesiapa pun.

Part of my random daily thoughts.

Sejak dah cuti ni, mak selalu tanya, “Boyfriend awak siapa?”

“Saya nak boyfriend macam dia boleh tak mak?”

Random tak random soalan macam tu.

Hakikatnya, saya ni belum dipunya sesiapa pun.

Kalau ada yang berminat pun, itu saya pun tak tau.

Entri kali ini saya rancang nak tulis bagaimana seorang sahabat haruslah meneruskan perjuangannya membawa kawan-kawan ke arah jalan yang benar.

Aku ni bukanlah baik sangat nak sembang pasal ni, tapi InsyaAllah akan berubah kepada yang lebih baik.

Para pembaca yang dirahmati Allah SWT,

Kita ni dikelilingi dengan pelbagai jenis hubungan. Keluarga. Kawan rapat. Rakan sekerja. Masyarakat yang hanya dikenali sebagai kenalan. Dan macam-macam lagi jenis hubungan.

Fokus kat sini > KAWAN RAPAT. Or we call them as close friends or best friends.

Read more to see what I’m trying to emphasize what kind of ‘perjuangan’ that we have to continue doing it.

Hugs & Kisses;

Continue reading

6. Attitude; Backstabbers

Hye there.

I’ll be having my final examination for the third trimester.

And that’s when my foundation studies ends!

Excited? Yeah.

 

But, something bother me lately.

Biasalah, makin nak exam ni, makin stress jadinya.

Mengeluh? Takyah cerita. Memang selalu.

Astaghfirullah.

 

Korang tahu tak apa itu backstabbers?

Yes, manusia yang suka kutuk/cakap belakang.

Kiranya, manusia golongan ini suka membuka aib orang lain di belakang empunya aib itu.

 

Jahatkan bunyinya orang-orang macam ni?

Well, I believe each and every of us is a backstabber.

No human being can run from this reality.

 

Ini bukanlah sikap yang baik untuk diikuti

Malah, ia sangat hina di sisi Allah.

Perkara ini haruslah diambil berat sebab, benda ni silap haribulan boleh jadi fitnah.

 

Ish ish, fitnah tu lagi teruk daripada membunuh orang tau.

Naudzubillah.

 

Actually, aku nak cerita la pasal masalah yang aku tengah hadapi sekarang

Konflik dalaman?

Mungkin lebih kepada masalah dalaman yang melibatkan emosi.

 

You can just read more to know the story.

Hugs & Kisses;

 

 

 

 

 

Continue reading

4. Childhood; That’s So Raven VS Lizzie McGuire

Hello there!

What do you remember about your childhood times?

Just now I watched The Lizzie Mc Guire The Movie.

So I think it’s best for me to write on my childhood times when I was 9.

For those who are as old as I am, you might be having the same childhood like I did.

Have you ever heard of That’s So Raven and Lizzie Mc Guire?

Read more to see how great both TV series developed my childhood.

That significant, huh?

DEAL WITH IT! 😛

Hugs and Kisses;

Continue reading

2. Integrity; Responsibility

Subject Name: Kor UNITEN

Subject Code: MTAF 101

Time: 5.40 P.M.

Venue: Library

“Memandangkan semua orang tidak mahu mengaku, semua orang bergerak ke luar perpustakaan sekarang!” jerit Pak Zubir.

*gulp*

Apa kes sebenarnya ni?

Macam ni…

Selepas ceramah Puan Mastura, Pak Zubir check attendance. Mungkin barangkali beliau kira kepala tidak sebanyak nama yang ditandatangani dalam senarai nama kehadiran.

Maka haruslah setiap pelajar menyebut nombor masing2.

“Lapan puluh siapa?” marah pak Zubir.

Aku dengan segan silunya mengangkat tangan. Bukan apa, aku tidak mendengar nombor 79 yang disebut oleh Saudari Rina. Not a big deal anyway.

Cerita ini haruslah disambung lagi dengan kewujudan tanda tangan lima orang makhluk asing dalam kertas kehadiran tu. Padahal, kelima-lima makhluk tersebut tiada di dalam auditorium perpustakaan pun. Pelik, tapi benar.

Begitulah mukadimah cerita.

Continue reading

1. Introduction; Too Personal

This shall be a short post.

I’ll be writing what I feel, think, and do.

This blog will be continued even I’m in the states soon!

I am not expecting any visitor.

But if you happen to stop by my site, happy reading!

"International Hot Air Balloon Fiesta 2011"

 

Hugs & Kisses;